MESK

Medicinarspexet Umeå

<< Tillbaka

1984-Hippokrates-programblad

1984

Hippokrates

eller – Sparta strikes back
eller – Segraren tar allt Troja

DENNA BESKRIVNING ÄR EN SAMMANFATTNING AV DANIEL KJELLGREN. SOM HITS RÄKNAS DE LÅTAR SOM FICK MEST BIFALL, ELLER SOM FÅR RÄKNAS SOM KLASSIKER.

Plats: Östra gymnasiet
Tid: 6/9 och 8/9
Handling: Spartas ekonomi är i ruiner, mest beroende på kung Agarmemnons utsvävningar på Tavernan Tavernan. Så kidnappar prins Paris den sköna Helena och Sparta far till Troja för att hämta tillbaka henne. Efter diverse förvecklingar och förgiftningsförsök slutar det med att alla blir vänner.
Hits: Män i slips (You’re never fully dressed without a smile) och Ingen tycker om mig (Tommy tycker om mig)
Kuriosa: Detta var det första spexet med genomgående handling. Den skrevs av Anders ”Affe” Nilsson, Anton ?, Daniel Kjellgren och Lotta Ljung. Från början fanns det tre akter, men en akt försvann på ett tidigt stadium (2 veckor före premiären) och efter ett panikartat genrep skrevs slutet om helt fram emot midnatt före premiären. Vi hade ingen scenografi annat än ljusblåa byxor som vi lånat på norrlandsoperan. Tur då att vi i Östra Gymnasiets källare hittade en massa pelare mm från någon antik skolteaterföreställning, som vi knyckte. Rune Ulfhielm skötte ljuset. Spexet ingick i MF:s 25 års-jubileum och vi gjorde stor succé. Roligast var när Nestor (Per ”Sälle” Lindström) fick en kokosnöt i huvudet och blev galen. Ett running gag var att hela ensemblen började huttra av skräck bara någon nämnde Klytaimnestras elitregemente – Gjutjärnshundarna. Så på MF:s jubileumsmiddag på kvällen tackade dekanus för spexet och sa: Gjutjärnshundarna! Varvid alla middagsgästerna huttrade.

<< Tillbaka