MESK

Medicinarspexet Umeå

<< Tillbaka

1988 Napoleon affisch

1988

Napoleon

eller – De hundra bagarna
eller – Kejsarens nya kläder

DENNA BESKRIVNING ÄR EN SAMMANFATTNING AV DANIEL KJELLGREN. SOM HITS RÄKNAS DE LÅTAR SOM FICK MEST BIFALL, ELLER SOM FÅR RÄKNAS SOM KLASSIKER.

Plats: Östra gymnasiet
Tid: 11/11, 12/11 (2 förställningar), 13/11
Handling: Napoleon är i lycklig landsflykt på ön Elba. Där stöter han på Robinson Crusoe. När så finansminister Kjell-Olof Fältskär kommer och kräver att Napoleon ska återvända till Frankrike får Robinson åka i hans ställe. Väl i Frankrike blir det intriger tills dess att Jean Baptiste Bernadotte, nu svensk konung Carl XIV Johan, anfaller fel armé och avgör slaget vid Waterloo.
Hits: Telefonen (Operator), Komplott-komplett-omlott (div melodier), Glasskillnad (Stand by me), Majonäsen (Marseljäsen).
Kuriosa: Prologen detta år var en kasperteater, där skådespelarna utstyrda till kasperdockor förklarade hur Napoleon hamnat på Elba. Första akten på Elba tyckte många var det bästa vi gjort hittills, men efter paus blev det kanske en lusthuskanon för mycket. Vi hade planer på att ha med Napoleons livvakt, den jättelike sabelförsedde mamelucken Roustam, i handlingen, men trodde inte att någon skulle fatta att han funnits på riktigt, och var rädda för att verka rasistiska. Vi hade fortfarande som måtto att alla som ville ha en roll skulle få det, så en roll – Marie-Louise, fick spelas av två personer samtidigt på scenen. Mycket schizofrent, men ett grepp som upprepades av Norrlandsoperan i någon Monteverdiopera några år senare. Göran Brattsand blev så i gasen i rollen som Adalbert von Neipperg att han hade sönder ena armstödet på den antika soffa (15.000!!) som vi lånat till scenografin. Detta år bildades MESK som egen förening. Tidigare hade vi varit en del av MF. De första stadgarna skrevs Daniel Kjellgren och Anders Samuelsson. Linköpingsturnén videodokumenterades.

<< Tillbaka