MESK

Medicinarspexet Umeå

 

Dörren in till kostymförrådet i Lärarhuset är välanvänd ikväll. Till toaletter forslas sminkborstar, paletter, penslar och svampar för oljetvätt. De kommer tillbaka, rena och redo att användas på nytt. Lukten av färg ligger tung över lokalen. Denna norrskensupplysta kväll håller en flitig grupp eldsjälar som bäst på att sminka varandra; det är såklart sminkgruppen som är i farten. På plats bland dessa hittar vi Christoffer och Kicki, som glatt ställer upp på en intervju.

 

 

Kan du beskriva dig själv?

Christoffer: Jag är en väldigt glad, positiv snubbe som gillar att vara kreativ och hitta på saker. Jag är med i det mesta som går. Det är mitt första spex någonsin, och det är skitkul! Än så länge i alla fall…

Kicki: Ganska mycket samma här! Kul att engagera sig, och anledningen till att jag är med i spexet är väl för att träffa alla roliga människor. Det här är mitt tredje Medicinarspex. Jag har varit skådis, följt av PR och smink och nu i år är jag bara smink. Eller endast smink, menar jag.

 

Vilket är roligast då?

Kicki: Oh, det beror på. Allt är kul!

 

Vem var du i högstadiet?

Christoffer: Oh, vilken spännande fråga! Jag var den snälla pojken som var lydig och lite blyg, helt enkelt. Men nu känner jag att jag har blommat ut.

Kicki: Jag var lite speciell. Jag gillade att ha spännande hårfärger, som lila eller grönt eller något rosa eller så. Jag gick runt i hårdrockströja och hade en fastklistrad stjärna; lite Di Leva-inspirerat sådär. Jag var väldigt blandad, men jag var samtidigt en riktig pluggis som var väldigt lycklig. Högstadiet var min storhetstid tror jag.

Christoffer: Nu får mitt högstadiejag prestationsångest.

Kicki: Jag kanske har avblommat nu då.

Christoffer: Vissnat och dött.

 

Vem är den mest betydelsefulla personen i ditt liv?

Kicki: En person? Jag kan inte säga min familj och mina vänner? Gud vad svårt.

Christoffer: Jag måste gå till ett möte nu tror jag… Familj och vänner då, och vänners familj och sådär.

Kicki: Du har nästlat dig in i deras familjer? Härligt.

 

Berätta om när du var riktigt upprörd senast.

Christoffer: Det var nog när jag kollade på ”Hela Sverige skramlar”, och Hans Rosling höll sitt väldigt illustrativa tal om flyktingkrisen i Syrien. Det gjorde mig upprörd och berörde mig. Han visade väldigt tydligt hur sjuk situationen är för så otroligt många och också hur Europa tycker att vi har en kris för att det kommer hit flyktingar, vilket är bullshit.

Kicki: Jag hade en lite speciell dag i måndags. Jag var extremt nära på att få en p-bot, men med en liten snyfthistoria och tack vare att p-lisans automatgrej inte funkade så gick jag och fyllde på.

 

Vad var snyfthistorien då?

Kicki: Att jag var barnvakt, och mamman var försenad. Egentligen var det lite lögn, för hon var uppe i lägenheten men jag skyllde på att jag inte kunde lämna barnet. Mamman godkände den.

 

Försök sätta ord på ditt inre mörker.

Christoffer: Det är en del av mig som är ganska tom. Som en ljus fläck, fast tvärtom. Mitt inre mörker är väl ensamt, och lite irriterat tror jag. Att jag bryr mig om saker som jag inte behöver bry mig om, som blir jobbigt utan att det behöver vara det.

Kicki: Jag har den roliga kombinationen av att ha extremt hög prestationsångest samtidigt som jag är lat. Det har gjort många korta men intensiva tentaperioder väldigt jobbiga.

 

Vilka tre saker tar du med dig till en öde ö?

Christoffer: En spegel.

 

Har du möjligtvis gått UGL (Utveckling av grupp och ledare)…?

Christoffer: Jo typ, jag gick en utbildning av en snubbe som har gått UGL. Alla övningar var kopierade från UGL. Så en spegel, och… Vad var det mer? Typ 20 liter vatten.

 

En sak kan också vara en person.

Christoffer: Då tar jag med mig personen ”mina vänner och min familj”. Jag tror jag ska ha med mig min klocka också. Klocka, vatten och spegel. Armbandsur; min är inte batteridriven och blir jag kvar så tänker jag att det kan vara trevligt att hålla koll.

Kicki: Jag tar med mig min pojkvän, en hängmatta och… Ja, vad mer behöver man? Solglasögon!

 

Vilken sminkprodukt kan du inte leva utan?

Christoffer: Jag har ju aldrig sminkat mig, någonsin.

Kicki: Jomen någon gång på Villan fick du ju kajal.

Christoffer: Jag tänker att jag inte kan leva utan teatervax, som man kan göra roliga näsor med och sånt. Det är viktigt för maskerader.

Kicki: Får jag säga lypsyl?

Christoffer: Är det smink? ”Älskling, kolla vad fin jag är, jag har lypsyl i ansiktet.” Hashtag Vaselin.

 

Har ni något bra insider-sminktips?

Kicki: Det är ändå lite kul, man får ju lära sig lite. Det här att man lägger en grund, och sen kan man highlighta. Det visste jag inte förut! Lite på näsan, på kindbenen eller under ögonen sådär. Det tycker jag är kul!

Christoffer: Övning ger färdighet.

 

Vem är du i ditt kompisgäng?

Kicki: Clownen.

Christoffer: Den kreativa.

 

Vad skulle du välja av att byta efternamn officiellt till Hitler eller aldrig mer äta choklad?

Kicki: Aldrig mer äta choklad. Bara jag får äta mina chips så.

Christoffer: Jag väljer samma. Jag kan inte stå för att heta Hitler, men jag kan avstå från choklad.

 

 

2015 november 2
Journalisterna

Hej smink!

Lämna ett svar